Termenul de cautare trebuie sa contina minim 3 caractere

Blog

Vârsta potrivită pentru primul control stomatologic

Vârsta potrivită pentru primul control stomatologic

La ce vârstă trebuie dus copilul pentru prima dată la stomatolog?

Nu există o vârstă-prag la care cel mic trebuie dus în cabinetul stomatologului pentru cel dintâi control. Unii pedodonți recomandă ca primul control să aibă loc imediat după erupția primilor dinți de lapte, între șase luni și un an, iar alții indică drept vârstă optimă un an și jumătate – doi ani. Deși alegerea momentului rămâne o decizie a părinților, este totuși foarte important să nu se depășească vârsta de trei ani, atunci când dentiția de lapte este completă.

 

La ce interval trebuie repetate controalele?

Sănătatea danturii trebuie verificată și întreținută prin controale periodice, așa că, la fel ca în cazul adulților, și pentru copii este nevoie de vizite la stomatolog la anumite intervale de timp. Majoritatea pedodonților consideră că frecvența optimă pentru controale ale danturii copiilor este de o dată la șase luni, în așa fel încât să poată fi prevenite afecțiunile gingiilor și ale dinților.

 

Frecvența problemelor dentare la copii   

Nu, dinții de lapte nu au mai puține probleme decât dinții permanenți. Sunt chiar mai expuși cariilor, care, din cauza faptului că smalțul este mai subțire, avansează mult mai rapid. O pată de mici dimensiuni pe un dinte se poate transforma repede într-o carie mare, iar bacteriile care au provocat caria pot migra la fel de repede către dinții din vecinătate. Potrivit unui studiu realizat de Societatea de Estetică Stomatologică din România, 83% dintre copiii români cu vârste cuprinse între doi și șase ani au dantura afectată de carii

 

Beneficii ale controalelor stomatologice în cazul copiilor

În afară de prevenția și tratarea posibilelor probleme ale danturii, un consult stomatologic pentru copii presupune și verificarea gingiilor și a mușcăturii. Cu alte cuvinte, sănătatea orală este un cumul de elemente, unele dintre ele specifice și de multe ori părinții nu își pot da seama singuri dacă cel mic se bucură sau nu de sănătate orală.

 

În plus, vizitele la stomatolog sunt o excelentă metodă de familiarizare a copilului cu medicul stomatolog și de prevenire a unei eventuale frici de dentist. Evident, controalele la vârste mici și repetarea acestora îi ajută pe copii și să-și construiască o percepție corectă asupra sănătății orale, bazată pe prevenție și pe igienă dentară zilnică.