Termenul de cautare trebuie sa contina minim 3 caractere

Blog

Igiena dentară începe de la primul dinte

Igiena dentară începe de la primul dinte

Spălatul pe dinți în cazul bebelușilor și copiilor de până la doi ani

Periajul dentar poate fi făcut încă de la apariția primilor dinți de lapte, înainte de vârsta de un an. Pentru o igienă orală delicată și adaptată vârstei, nu se recomandă utilizarea unei periuțe de dinți obișnuite, ci a uneia speciale pentru bebeluși, sub formă de degetar, care să nu rănească gingiile.

După vârsta de un an, periajul dinților de lapte ar trebui să devină o obișnuință, pentru a împiedica apariția cariilor de biberon. Caria de biberon este o afecțiune dentară specifică celor mici, cauzată de contactul prelungit al dinților cu laptele și cu lichidele dulci din biberon.

 

Igiena dentară a copiilor de peste doi ani

În jurul vârstei de doi ani, copiii pot fi deja încurajați să-și spele singuri dinții. Totuși, pentru a se evita ingerarea pastei de dinți și pentru o igienă orală corectă, este indicat ca, până la împlinirea vârstei de 7 ani, să fie supravegheați de un adult și să se utilizeze o cantitate mică de pastă de dinți, de mărimea unui bob de mazăre.

 

Ce fel de pastă de dinți este potrivită pentru copii?

Pasta de dinți folosită trebuie să fie una dedicată copiilor, cu ingredientele necesare pentru dezvoltarea și protejarea dentiției. De asemenea, cum cei mici sunt destul de sensibili la gusturi, specialiștii recomandă utilizarea unei paste de dinți cu o aromă plăcută.

 

Cum transformăm spălatul pe dinți într-o activitate atractivă pentru copii?

Trebuie și îți face bine nu reprezintă mereu argumente pentru un copil, care tinde să nu înțeleagă activitățile repetitive și fără recompense imediate. Pentru transformarea spălatului pe dinți într-o activitate comună de familie sau chiar într-o rutină distractivă, dr. Oxana Predusel, medic stomatolog clinica DENT X face câteva recomandări utile: Există pe youtube multe filmulețe pe care părinții le pot pune copilașilor. Recomand desene animate, povestioare scurte de câteva minute care le plac și care, din experiența mea, sunt reținute foarte bine. Funcționează la copiii de 3-4 ani. Iarăși, este indicat să le cumpărăm pastă de dinți gustoasă, cum este cea cu aromă de căpșune (place majorității copiilor) și periuțe rotative. Astfel, transformăm spălatul pe dinți într-un joc distractiv.